Share

hush

Pentru ca e greu sa aduci un suflu nou intr-un gen care spune totul din titlu – home invasion -,  cineastii care s-au gandit sa-l abordeze au gasit tot felul de gimickuri, menite sa-l scoate din banal si previzibil. Mai exact, protagonistii, fie victime sau atacatori, au deja niste probleme fizice sau psihice majore – sunt orbi, surzi, muti sau au niste fobii care ii impiedica sa iasa din casa, so… the plot tickens. Uneori functioneaza, alteori, nu. Avem 3 exemple recente:

HUSH (2016)

Mike Flaganan, adica tipul care s-a facut remarcat cu Oculus, dar a dat-o in bara cu Before I wake, ne propune un  Home invasion numit HUSH. Pe scurt, o surdo-muta care locuieste destul de izolata, in mijlocul padurii, este atacata de un infractor mascat care i-a hacuit deja vecinii. Urmeaza un joc de-a sorecele si pisica in care rolurile se tot inverseaza. Tensiunea exista, rasturnarile de situatie au fost si ele bifate iar actorii isi fac treaba… dar ceva scartaie totusi, si nu, nu e podeaua.

INTRUDERS (2015)

Mult mai comercial, si cu un twist destul de previzibil, INTRUDERS, mizeaza pe aceeasi formula: o femeie singura in casa este atacata de niste derbedei, surprinsi ca aceasta n-o rupe la fuga atunci cand descopera ca a fost invadata. Fobia, in cazul de fata agorafobia, adica frica de a iesi din casa, este mai puternica decat orice iar secretul pe care-l ascunde in beci, caci unde altundeva, previzil sau nu, functioneaza.

DON’T BREATHE (2016)

Spre deosebire de exemplele de mai sus care nu-mi sunt prea proaspete in memorie, DON’T BREATHE,  care va intra zilele acestea in cinematografele din Romania, e vizionat recent asa ca nu trebuie sa recurg la amintiri.

De data asta, victima e oarba dar, fiind vorba de un veteran de razboi, nu se lasa cu una cu doua. Setup- ul e bun, Detroit fiind un oras unde aproape oricine are dreptul sa devina infractor, personajele sunt bine creionate, tensiunea e maxima si nu se face deloc rabat la violenta. Bajbaim prin intuneric, manipulati abil sa tinem partea infractorilor, ne tinem  respiratia odata cu victimele, constienti ca cel mai mic zgomot poate sa ne dea de gol.  Alt joc de-a soarcele si pisica, in care poti alege cine e cine si niste scene curajoase&scarboase, cum nu vezi toata ziua pe marile ecrane romanesti.

Veteranul  e Stephen Lang, vedeta intr-o multime de filme de actiune, iar responsabil pentru aceasta mica bijuterie este Fede Alvarez, care s-a achitat cu brio si de remake-ul Evil Dead. Faptul ca Sam Raimi e producator ar trebui sa spuna multe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website