Share

Cronos_Guillermo del Toro (Midnight Delirium)

Festivalul International de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016)

Scurtmetrajele din Umbre:

Din Mexic ajunge la TIFF sadicul Mother of God, in care o tanara devine jertfa intr-o ceremonie de incantare a antichristului, Arcana e un film despre vrajitorie, iar terifiantul Blight e un horror psihologic despre un tanar preot chemat sa rezolve un caz de posedare dintr-un sat izolat. Pentru fanii hardcore, Sister Hell abunda in sex, violenta si atacuri la adresa religiei. De un absurd blasfemator, Disco Inferno, recompensat cu premii in peste 35 de festivaluri, imagineaza un iad plin de simboluri oculte si femei in tinute Illuminati. De neratat este capodopera animata The Mill at Calder’s End, al maestrului efectelor speciale Kevin McTurk, o poveste gotica de groaza despre care Guillermo del Toro spune ca omagiaza si reinventeaza vechile filme clasice.

Deranjant si in acelasi timp fermecator, Fuckkkyouuu a facut recent valuri la Sundance, unde a fost sold-out. Filmul exploreaza posibilitatea intalnirii cu sinele din trecut. Into the Mud este o poveste despre teroarea de a fi urmarit si incercarea de a scapa din mainile pradatorului. Puteri malefice se ascund si in lacul din horror-ul The Pond, iar mitul lui Frankenstein primeste o interpretare moderna in Saint Frankenstein. Intre suprarealism si macabru penduleaza si Messe Noir, clipul trupei Behemoth, iar pe Dorian Boguta il redescoperim in rolul de regizor in Sfarsit.

Umbre-Lungmetraj:

Printre filmele selectionate de directorul artistic Mihai Chirilov se afla Blind Sun, un thriller despre singuratatea unui imigrant ajuns in Grecia, in mijlocul unui val de canicula, transgresivul Ludo, care atinge noi teritorii neexplorate ale genului horror si are potentialul de a schimba fata cinema-ului horror indian. In filmul sau de debut Lace Crater, Harrison Atkins amesteca genurile subtil, facand treceri de la comedie la drama si explorand teme ca izolarea si nevoia de conexiune umana sau chiar supranaturala. Prezentat in premiera la Berlinale in Panorama, Aloys analizeaza viata izolata a unui detectiv scufundat intr-o lume construita din inregistrarile de pe camerele de supraveghere. Couple in a Hole al lui Tom Geens este povestea cu accente suprarealiste a unui cuplu indoliat, iar regizorul roman Jamil Hendi debuteaza in lungmetraj cu producţia independenta Vizitatorul, un horror care se petrece intr-un apartament cu o istorie sumbra din Bucuresti, in care joaca Ionut Grama, Oana Irina-Dutu si Andreea Bosneag.

Sectiunea Midnight Delirium:

Curatoriata de Richard Peña, profesor la Columbia University si fost director de program al Film Society of Lincoln Center, aduce o selectie de filme horror unul si unul din cinematografia latino-americana. Filmele vor fi difuzate la miezul noptii la TIFF. At Midnight I Will Take Your Soul (r. Jose Mojica Marins) este un horror brazilian cult care a lansat personajul iconic Coffin Joe. Vampires in Havana e un film cubanez animat, iubit de critici, care parodiaza genul horror cu vampiri, iar captivantul Cronos (1994) e debutul celebrului Guillermo del Toro, o poveste neortodoxa despre dorinta seducatoare de a atinge nemurirea.

In 36 Steps, comedie neagra horror si, totodata, satira sociala, semnata de argentinianul Adrián García Bogliano, motivele horror se suprapun peste un discurs critic la adresa opresiunii femeilor. We Are What We Are (r. Jorge Michel Grau) este un horror mexican care analizeaza viata unei familii de canibali si serveste drept satira la adresa anomaliilor sociale si psihologice. Juan of the Dead, o comedie cu zombie in stilul Shaun of the Dead, care satirizeaza viata in timpul regimului lui Castro in Cuba, este si o tentativa de a revigora industria de film cubaneza. Din epoca de aur a filmelor de gen ajunge la TIFF si clasicul El Fantasma del Convento (1934), primul film de groaza sonor din Mexic, din care nu lipsesc fantomele, calugarii, mumiile si atmosfera suprarealista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website